Cele mai noi articole

Cele mai citite articole

Tuesday, 15 May 2012
Autor: Cornelia

Proprietatile cafelei

 
Proprietatile cafelei

Proprietatile utile ale cafelei sunt: usor purgativa si diuretica; proprietati excitante; va permite sa nu adormiti atunci cand aveti neie de acest lucru; stimulant usor care poate imbunatati activitatea cerebrala. 

 

Proprietatile negative ale cafelei sunt: folosirea peste masura a cafelei creste riscul afectiunilor cardiace si, in acelasi timp, creste tensiunea arteriala; poate creste nivelul colesterolului in sange; poate proca migrene persoanelor cu o sensibilitate ridicata; la femei, folosirea in cantitati mari a cafelei creste riscul dezltarii osteoporozei in viitor; creste pierderea substantelor minerale din tesuturile osoase. 

 

Cafeaua este un izvor bogat de cafeina si de asemenea de alte substante active, dintre care una singura - acidul nicotinic - are valoare nutritiva. Aceasta se formeaza prin procesul de prajire a boabelor de cafea. O ceasca de cafea contine aproximativ un gram din aceasta vitamina. Ar trebui sa beti 15 cesti de cafea pentru a asimila cantitatea de acid nicotinic necesara unei persoane adulte. In general, valoarea nutritiva a cafelei este determinata de cantitatea de zahar si de lapte adaugata. 

 

Cafeaua creste nivelul colesterolului


Cercetarile au aratat ca la iubitorii de cafea care beau mai mult de sase cesti de cafea pe zi creste pericolul aparitiei bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, riscul este legat mai mult de modul de pregatire a cafelei, de nivelul continutului de cafeina din ea. Cand cafeaua este pregatita dupa metoda espresso, prin trecerea aburului prin cafeaua macinata sau dupa metoda obisnuita (prin care cafeaua se pune in apa, dupa care se pune la fiert) se elibereaza doua elemente chimice care cresc nivelul colesterolului in sange si, in consecinta, riscul bolilor cardiovasculare. Aceste elemente - cofestrolul si cofeolul - sunt prezente permanent in boabele de cafea. Cu toate acestea, ele sunt indepartate atunci cand cafeaua se filtreaza printr-o hartie, cand cafeaua este pregatita la filtru.

 

Cafeaua si bolile cardiace


Atunci cand beti cafea, cresc pulsul si presiunea sangvina (aceasta creste insa mai putin). Folosirea moderata a cafelei nu duce la hipertensiune, chiar si persoanele cu o presiune sangvina ridicata se pot bucura de aceasta placere. Pana nu demult a existat parerea ca persoanele care au suferit un acces de inima trebuie sa inceteze consumul de cafea sau pot bea numai cafea decafeinizata.

 

S-a afirmat chiar urmatorul fapt: cafeaua sau cafeina provoaca schimbarea ritmului cardiac si chiar un acces de inima obisnuit. Cu toate acestea, toate cercetarile facute in Marea Britanie si in SUA au aratat ca folosirea cafelei filtrate nu proaca schimbarea ritmului cardiac la persoanele care au suferit accese de inima. De aceea nu constituie o necesitate ca aceste persoane sa renunte definitiv la cafea. 

 

Cafeaua ca purgativ


In sine, cafeina nu are proprietati purgative. Practic, s-a demonstrat ca, filtrate, cafeaua este si mai purgativa decat cea obisnuita. Chiar si in zilele noastre cercetatorii mai incearca sa descopere care dintre cele 300 de substante organice continute de boabele de cafea contribuie la stimularea defecatiei. In acelasi timp, cafeina este considerata un diuretic natural.

 

Cafeaua si profilaxia cancerului la intestinul gros


Presupunerile despre faptul ca aceasta bautura creste riscul aparitiei cancerului de pancreas nu s-au confirmat. Mai mult decat atat, cercetarile recente permit afirmatia ca in profilaxia cancerului intestinului gros contribuie si cafeaua. 

 

In acelasi timp, femeile trebuie sa limiteze consumul de cafea. Ultimele cercetari au aratat ca la femeile care beau in mod regulat mai mult de trei-patru cesti de cafea pe zi creste probabilitatea aparitiei fragilitatii oaselor - osteoporoza - dupa aparitia menopauzei si la o varsta mai inaintata. 

 

Cafeaua este una dintre cele mai raspandite cauze ale migrenei. Multi sunt cei care afirma ca nu pot dormi daca au baut o cafea seara. Persoanele care prefera cafeaua decafeinizata pentru a evita actiunile excitante ale cafeinei se supun influentei altor chimicale. Analiza dizolvantilor organici care se folosesc pentru inlaturarea cafeinei a aratat ca doi dintre acestia sunt cancerigeni. Cea mai veche, cea mai sigura, dar si mai putin eficienta metoda foloseste apa pentru decafeinizare, pentru ca in apa se poate dizolva cafeina. 

 

Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie sa limiteze consumul de cafea si sa bea nu mai mult de o ceasca de cafea cu lapte pe zi, pentru ca embrionul asimileaza cafeaua, dar o elimina mai greu decat organismul unei persoane adulte. 

 

Cafeaua si sanatatea copilului


Chiar si in scopuri terapeutice, cafeina este permisa a se da numai copiilor mai mari de 2 ani si intr-o doza mai mica de patru ori fata de cea care este continuta intr-o ceasca de cafea. 

 

Dozele mai mari din aceasta substanta influenteaza in mod nefavorabil sistemul nervos al copilului: la inceput acesta devine agitat si are insomie, iar dupa aceea celulele nervoase obosesc, astfel incat micutul devine molesit, somnoros, oboseste foarte repede. Cafeina face ca respiratia sa devina rapida, creste efortul facut de inima, obligind-o sa bata intr-un ritm mai agitat, efortul facut de rinichi, crescand eliminarea de urina, stimuleaza secretia in exces a sucului gastric. Reiese de aici ca daca il obisnuiti pe copil cu aceasta bautura incurajatoare, fara sa va dati seama ii obligati organismul sa lucreze in exces degeaba. 

 

Daca o ceasca de cafea in fiecare dimineata a devenit deja o obisnuinta, sa-l dezvatati de acest lucru pe copil este foarte greu. Pentru ca dependenta de cafeina se formeaza la nivel molecular. El elimina din receptorii creierului adenozina, pe care sistemul nervos o prelucreaza pentru a se linisti. Daca o persoana renunta pe neasteptate la cafea, se va simti extenuata.

 

Pentru ca indepartarea de cafea sa se petreaca pe cat posibil fara probleme, trebuie ca micutul sa bea in fiecare dimineata cacao cu lapte. Sistemul nervos este mai putin sensibil la un analog al cafeinei - teobromina continuta in cacaoa praf, iar magneziul care intra in compozitia sa inlatura oboseala, tensiunea nervoasa, contribuie la asimilarea calciului din lapte, calciu atat de necesar copiilor. Trebuie sa mai tineti cont de inca un lucru: bautura nu trebuie sa fie foarte dulce, pentru ca zaharul adaugat in cacao impiedica asimilarea substantelor minerale folositoare.

 

Cafeina stimuleaza inima si sistemul ners central, stimuleaza prelucrarea acizilor in stomac, imbunatateste digestia si contribuie la hiperventilarea plamanilor.

 

Nu renuntati brusc la cafea


Chiar daca este relativ netoxica, cafeina poate provoca dependenta. Excesul de cafea sau de ceai (un pahar de ceai contine aproximativ doua treimi din cafeina prezenta intr-o ceasca de cafea) proavoca palpitatii, transpiratie, un puls crescut, insomnie, accese de migrena. Renuntarea la cafea nu trebuie sa se faca brusc pentru ca pot aparea dureri de cap, stare de enervare.

 

Cafeina in continutul bauturilor si al ciocolatei proavoaca insomnie la copii. Copilul care a mancat citeva bucatele de ciocolata sau a baut doua pahare de cola seara adoarme foarte greu. 

 

Medicii ii sfatuiesc pe cei care au o tensiune arteriala crescuta, care au probleme cu inima sau cu rinichii sa limiteze consumul acestor bauturi si sa le excluda treptat din regimul lor.

 

Unde se gaseste cafeina


Cafeaua este recomandata in ceea ce priveste continutul de cafeina, dar si ceaiul, ciocolata si cateva preparate calmante au in compozitie cafeina.

 

Acesta este continutul de cafeina (mg) intr-o ceasca (150 de ml) de bautura sau in 125 de grame de produs: cafeaua normala - 115 mg; cafeaua solubila - 65 mg, ceaiul - 40 mg, cola - 18 mg, cacaoa - 4 mg, ciocolata calda - 3 mg; cafeaua decafeinizata - 3 mg; ceaiul decafeinizat - 3 mg, ciocolata - 80 mg, ciocolata cu lapte - 20 mg, doua lete calmante - 60 mg.


Vizualizari: 2978 |
   
Acorda stele acestui articol
5 5
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza
Adauga comentarii
Campurile marcare cu * sunt obligatorii








Arhiva