Cele mai noi articole

Cele mai citite articole

Friday, 01 June 2012
Autor: Cornelia

Vitamina K ajuta in fixarea calciului si coagularea sangelui

 
Vitamina K ajuta in fixarea calciului si coagularea sangelui

Vitamina K este indispensabila pentru activarea proteinelor necesare la coagularea sangelui si la fixarea calciului pe os. De exemplu, la femeile aflate la menopauza, aportul suficient in vitamina K contribuie la conservarea densitatii osoase corespunzatoare. Intestinele noastre contin o bacterie care produce 80 la suta din necesarul in vitamina K. Restul trebuie sa fie asigurat prin alimentatie.

 

Acest termen defineste diferiti factori:

 

- Filochinona, care se gaseste in anumite alimente vegetale.

- Menachinonele, toate de origine animala, fabricate de bacterii, inclusiv cele care se gasesc in intestin.

 

Rolul indeplinit de vitamina K

 

Fara vitamina K, sinteza a cel putin patru proteine implicate in procesul de coagulare sangvina ar fi in pericol. Legat de acest fapt, rolul acestei vitamine mai consta si in asigurarea unei cicatrizari eficiente si impiedicarea unei hemoragii excesive in cazul leziunilor. In asociere cu vitaminele A si D, vitamina K participa la elaborarea proteinelor osoase si renale.

 

De asemenea, vitamina K intervine in producerea de energie pentru celule. Ea participa si la fabricarea neuro-hormonilor, acei mesageri biochimici care transfera informatiile catre creier. Vitamina K este foarte utila atat tubului digestiv, cat si pielii.

 

Aportul recomandat de medici

 

Cantitatea zilnica de vitamina K nu este cunoscuta cu precizie, dar se stie ca ea trebuie sa fie foarte mica. Specialistii recomanda: pentru un adult - 45 de micrograme pe zi; pentru un bebelus - 3-10 micrograme pe zi.

 

La o persoana sanatoasa, necesarul cotidian de vitamina K este asigurat prin alimentatie si printr-o biosinteza naturala care se efectueaza in partea terminala a intestinului, sub actiunea fermentatiilor bacteriene. In schimb, aportul devine indispensabil daca exista tulburari intestinale grave care nu permit aceasta biosinteza. Aportul se face prin vitamina K3 sintetica, ca si in cazul unor hemoragii importante.

 

Persoanele cu risc de carente in vitamina K

 

Din cauza faptului ca aceasta vitamina se gaseste din abundenta in alimente, iar corpul nostru sintetizeaza o parte, carentele sunt mai rare. In principiu, lipsa vitaminei K este datorata mai degraba problemelor de absorbtie decat slabului aport alimentar.

 

Persoanele cu risc marit sunt:

 

- cele care nu absorb corespunzator materiile grase (boli hepatice, mucoviscidoze s.a.);

- cele care iau antibiotic perioade foarte lungi, care distrug flora intestinala;

- bebelusii ale caror intestine, la nastere, nu poseda bacterii ce sintetizeaza vitamina K. Aceasta trece foarte greu prin bariera placentara, iar concentratia plasmatica a fetusului in vitamina K este foarte scazuta. In plus, laptele matern contine foarte putina vitamina K. Este indicata suplimentarea intr-o astfel de vitamina a bebelusilor hraniti la sin cu 2 micrograme pe saptamina.

 

De asemenea, sub control medical, se recomanda suplimentarea aportului la femeile insarcinate sau care alapteaza, celor aflate la menopauza si varstnicilor. Este contraindicata suplimentarea persoanelor aflate sub tratament anticoagulant de tip antivitamina K.

 

Simptomele manifestate in caz de carenta

 

Sangele celor care sufera de lipsa vitaminei K nu se coaguleaza in mod normal. Sangerarile sunt de lunga durata si pot antrena grave hemoragii externe sau interne. De asemenea pot aparea urmatoarele manifestari:

 

- tristete;

- hiperactivitatea zonelor expuse la soare;

- sangerarea gingiilor;

- anemie.

 

Surse alimentare pentru vitamina K

 

Vitamina K se gaseste in legumele cu foi verzi, precum spanacul, salata, prazul, patrunjelul s.a. Alte alimente bogate in aceasta vitamina sunt: varza, broccoli, conopida, fasolea verde, mazarea, cartoful, vanata, cerealele, soia si uleiurile vegetale. Ouale, ficatul, carnea de pasare, pestele contin si ele vitamina K. Necesarul este asigurat, deoarece o dieta echilibrata a unui adult poate furniza 3-4 grame de vitamina K. De exemplu, 2 oua, 100 de grame de spanac si o portie de carne permit acoperirea nevoilor in vitamina K.

 

Se recomanda prudenta

 

Ca toate vitaminele liposolubile, vitamina K poate fi stocata in corpul nostru. Persoanele care iau suplimente cu aceasta vitamina ar trebui sa aiba grija sa nu consume alimente bogate in vitamina K si sa nu ia multivitamine care contin si vitamina K. Cardiacilor care iau anticoagulante, un nivel crescut in vitamina K le poate schimba efectul medicamentelor.

 

Vitamina K trebuie luata sub control medical

 

Una dintre sursele de vitamina K asupra careia nu avem nici un control provine de la flora bacteriana a intestinului. Din pacate, productia sa nu este suficienta pentru a acoperi necesarul zilnic. Medicamentele care sporesc nevoia de vitamina K sint antibioticele, uleiul de parafina, excesul de vitamina E sau A. Vitamina K este considerata un medicament.

 

In caz de tratament este indicata utilizarea formei naturale K1 decat a celei sintetice K3. Daca pacientii prezinta o patologie hepatica grava, ulcer de stomac sau duoden sau hipotensiune, specialistul decide cu atentie tratamentul cu vitamina K.


Vizualizari: 16306 |
   
Acorda stele acestui articol
5 5
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza
Adauga comentarii
Campurile marcare cu * sunt obligatorii
Arhiva