Cele mai noi articole

Cele mai citite articole

Tuesday, 29 March 2011

AURICULOTERAPIA

 
AURICULOTERAPIA

Constand in stimularea unor puncte ale urechii, cu degetele, cu ace sau cu raza laser, auriculoterapia, pusa la punct de dr. Nogier, este o disciplina de data recenta, ce nu trebuie confundata cu acupunctura chinezeasca. Ea este folosita pentru a diminua durerea, pentru a preveni stresul sau pentru a ajuta in sevrajul tabagic.

In cursul anilor 1950, un medic, Paul Nogier, elaboreaza o teorie pe ipoteza ca urechea simbolizeaza un fetus cu capul in jos. El cartografiaza 30 de puncte principale care corespund organelor si diferitelor parti ale corpului.

Pavilionul urechii ar prezenta o analogie cu fetusul: lobul corespunde capului, conca corespunde abdomenului, marginea corespunde coloanei vertebrale. Stimularea punctelor reflex ar permite astfel tratarea tulburarilor functionale.

Indicatii

Auriculoterapia prezinta multiple indicatii terapeutice: ajutor in renuntarea la fumat, tratarea durerilor, reglarea tulburarilor sistemului nervos vegetative (care regleaza in special respiratia, digestia, excretiile si circulatia). In medicina traditionala chineza stimularea punctelor de acupunctura ale urechii este folosita in multe alte situatii, in conformitate cu diagnosticul stabilit de practician.

Exista contraindicatii?

Nu se cunosc contraindicatii in afara perioadei de sarcina in timpul careia anumite puncte nu trebuie stimulate.

Ce recunoastere medicala are?

In cadrul medicinii traditionale chineze, stimularea unor puncte pe ureche este un caz particular de acupunctura. Cat despre teoria lui Nogier, ea n-a fost niciodata validatea stiintific.

Formarea practicienilor

In Franta, numeroase institute private propun specializari in auriculoterapie. Facultatea de Medicina de la Bobigny organizeaza cursuri consacrate acestei tehnici (destinate medicilor).


Vizualizari: 5916 |
   
Acorda stele acestui articol
1 1
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza
Adauga comentarii
Campurile marcare cu * sunt obligatorii
Arhiva