Cele mai noi articole

Cele mai citite articole

Tuesday, 05 June 2012
Autor: Olga

Factori care conduc la pierderea cunostintei

 
Factori care conduc la pierderea cunostintei

Multe boli de inima duc la o proasta oxigenare a creierului. Aproximativ 3 la suta dintre interventiile medicale de urgenta si 6 la suta dintre internarile anuale sunt cauzate de lesinuri. Este o reactie destul de frecventa a organismului, provocata de faptul ca la creier nu ajunge suficient sange oxigenat. Pierderea cunostintei poate dura cateva secunde sau cateva minute. Desi s-ar putea sa nu fie nimic grav, lesinul produce panica persoanei in cauza, dar si celor din jurul sau.

 

Un pericol serios pentru viata

 

Lipotemia (lesinul) este o stare de pierdere a cunostintei pe o durata scurta de timp: de la cateva secunde pana la cateva minute. Pierderea cunostintei pe o perioada mai mare este deja un semn de dereglari serioase in organism si necesita urgent asistenta medicala specializata. Pierderea cunostintei, fara ca pacientul sa-si revina, este numita stare de coma si prezinta un pericol serios pentru viata.

 

Lipotemiile au loc adeseori in mod reflector - din cauza insuficientei de oxigen in aerul inspirat (aglomeratie de oameni intr-o incapere inchisa, neaerisita), din cauza unui stres puternic (psihic sau fizic), din cauza unei traume, lovituri dureroase, din cauza insolatiei, supraoboselii, din cauza incalcarii regimului de alimentare.

 

Multe boli de inima se manifesta prin lesinuri

 

In anumite momente, nevoia de oxigen a creierului creste brusc, iar inima si vasele de sange nu-i pot face fata imediat. Alteori, din diverse motive, fluxul normal de sange care merge la creier este diminuat sau intrerupt si lesinam. Motivele care provoaca lesinul sunt foarte greu de descoperit, pentru ca sunt numeroase si se investigheaza mai greu dupa ce lesinul a trecut. Anumite medicamente, alcoolul, cafeaua, drogurile si alte substante chimice pot avea ca efect pierderea cunostintei.

 

Uneori, lesinul semnaleaza existenta unor probleme serioase de sanatate. Este provocat de afectiuni neurologice, pulmonare sau metabolice. Foarte multe boli de inima se manifesta prin lesinuri. Cel mai adesea este vorba de aritmie cardiaca, inima bate fie prea lent, fie prea rapid si nu pompeaza suficient sange. Daca lesinul se repeta, chiar si la intervale mai mari de timp, fara a avea o cauza clara, este bine sa mergeti la doctor si sa solicitati o electrocardiograma.

 

Din cauza ca, de multe ori, lesinul vine fara avertisment (ameteala, greata, caldura anormala), se mai produc si accidentari. Intre 16 la suta si 35 la suta dintre cei care lesina se ranesc usor, 5 la suta-7 la suta se aleg cu fracturi, iar 1 la suta provoaca accidente auto.

 

Cefaleea poate duce la lesin

 

Prin cefalee se intelege orice durere de cap, acest termen medical avandu-si originea in cuvintul grecesc kephale, care inseamna cap. Corect este sa se vorbeasca despre dureri de cap, si nu despre durerea de cap, intrucat nu toate sunt la fel, atat cauzele cat si mecanismele care le provoaca fiind foarte numeroase.

 

Oriunde ar fi localizata, durerea nu reprezinta o boala, ci un simptom, un semnal de alarma menit sa vesteasca sau instalarea unei imbolnaviri, sau o tulburare a normalei functionari a unui organ, aparat ori sistem, sau a intregului organism. Locul unde apare durerea nu corespunde intotdeauna cu sediul procesului patologic sau al tulburarii functionale.

 

Mecanismele care dau nastere cefaleelor sunt mai multe. Important este ca, unele dintre aceste mecanisme pot duce la pierderea cunostintei. Pielea, muschii si vasele de sange sunt dotate cu sensibilitate la durere. O durere repetata si insistenta poate provoca un lesin de scurta durata.

 

Boli ale ficatului, spre exemplu, sau imbolnaviri ale intregului organism, de natura infectioasa, alergica, toxica, metabolica, chiar si unele stari psihice deosebite combinate cu cefaleea pot duce, in unele cazuri, la lesin. Bolnavul descrie o cefalee inainte de lesin ca pe o senzatie de presiune intracraniana, iar cand atinge maximul i se pare ca ii va crapa capul.

 

Cauze relativ inofensive ale pierderii cunostintei:

 

• Emotii, suparari puternice, socuri, stres (afecteaza nervii ce controleaza presiunea sangvina).

• Durere foarte intensa.

• Scaderea brusca a tensiunii arteriale.

• Schimbare brusca a pozitiei corpului (adesea atunci cand ne ridicam de jos).

• Scaderea nivelului zaharului din sange (la diabetici, daca stau nemancati o perioada lunga de timp).

• Efort fizic intens, in special cand e foarte cald.

• Gripa, raceala.

 

Semnale de alarma

 

Mergeti imediat la medic daca lesinul este insotit de:

 

• Batai neregulate ale inimii.

• Dureri in piept.

• Dificultate de respiratie.

• Incetosarea vederii.

• Confuzie.

• Dificultate in vorbire.

• Stare de slabiciune permanenta.

• Daca lesinati cand intoarceti capul intr-o parte.

• Daca lesinati mai mult de o data pe luna.

 

Tratament

 

Specific este faptul ca pacientul ar putea sa-si revina si singur, peste o anumita durata de timp. Dar asistenta persoanelor din jur este bine venita.

 

Pacientul trebuie scos intr-un spatiu racoros, bine aerisit, trebuie culcat cu fata in sus si capul pe o parte.

 

Asezarea pacientului in pozitie orizontala, cu capul mai jos decat corpul, eliberarea cailor respiratorii (gulerul, centura, cravata se desfac), oxigenoterapie, flagelatie, comprese reci pe fata, activarea respiratiei si circulatiei. Se da de mirosit un tampon cu amoniac, se stropeste fata cu apa rece.

 

Daca in 2-3 minute nu-si revine, se administreaza:

Atropina: 0,5-1 mg.

Efedrina: 1-2 fiole  de 1 ml.

Vazoxin: 10-20 mg.

Hemisuccinat de hidrocortizon: 100-200 mg.


Vizualizari: 25053 |
   
Acorda stele acestui articol
5 5
Monday, 08 August 2016, Roxana a scris:
Ieri am facut o criza de migrena iar azi am avut un presupus lesin pentru cateva momente mi am pierdut cunostinta care este cauza va rog sa imi spuneti
Tuesday, 29 October 2013, Vilcea Ion a scris:
inainte pierderi cunostintei am avut dureri puternice in zona abdominalu mai axact intestinala iar dupa ce mi-am revenit am avut diaree . Care credeti ca ar fi motivul, am 44 de ani si pana acum nu mi sa mai intamplat.
Adauga comentarii
Campurile marcare cu * sunt obligatorii
Arhiva