Cele mai noi articole

Cele mai citite articole

Saturday, 09 March 2013
Autor: Juc Olga

Cum respira celulele din corpul uman

 
Cum respira celulele din corpul uman

E un fapt cunoscut si de necontestat ca respiratia este vitala. Cati insa dintre noi sunt constienti de faptul cum se realizeaza acest lucru si cum ar trebui realizat corect?

 

Sistemul respirator din corpul uman este format din 2 componente, una fiind reprezentata de conductele aeriene, iar cealalata efectiv de segmentul respirator.

Aerul patrunde initial in cavitatile nazale, care contin numeroase vase de sange, mucus si peri. Rolul acestor elemente este de a filtra, umidifica si incalzi/raci aerul inspirat. Practic cavitatile nazale transforma aerul atmosferic in unul “conditionat”. Din cauza multitudinii de vase sangvine, la nivelul peretelui nazal exista si o zona numita “epistaxis”, unde apar sangerari frecvente – fiind o zona mai sensibila.

 

Respiratia pulmonara cuprinde:

-         ventilatia, care este mecanismul prin care aerul, prin caile respiratorii patrunde pana la nivelul alveolelor pulmonare

-         hematoza, care presupune trecerea oxigenului din alveole in capilarele sangvine.

 

Din fosele nazale, nazo-faringe, laringe, trahee si bronhiile principale…intr-un final aerul conditionat ajunge la bronhia respiratorie, care reprezinta segmentul la nivelul caruia se realizeaza schimbul de gaze prin alveolele pulmonare.

La nivelul alveolelor pulmonare se realizeaza schimbul de gaze, sangele preluand oxigenul si cedand la schimb dioxidul de carbon. Acest proces este numit in clinica - hematoza, dupa cum am mentionat si mai sus.

 

Oxigenul este transportat in sange inglobat in eritrocite, fiind fixat de hemoglobina si ajunge in acest fel la nivel de celula. Atunci cand ajunge la celula “infometata” oxigenul se dizolva fizic in plasma si trece in citoplasma, unde va fi captat de mitocondrie, care este “uzina de energie” a celulelor, si va fi folosit pentru producerea de energie vitala proceselor metabolice din corpul nostru.

 

Reziduurile rezultate in urma proceselor metabolice, al carui reprezentant principal este dioxidul de carbon CO2, sunt toxice, si daca nu ar fi eliminate..ar putea conduce la moartea celulei. Astfel, CO2 trece din membrana celulara in plasma sangvina, de unde este transportat pana la nivel pulmonar si este eliminat in expir.

 

Pentru o respiratie normala, la nivel alveolar, trebuie sa existe un echilibru intre aerul care patrunde in plamani si cantitatea de sange care iriga capilarele din jurul alveolelor. In cazul in care aportul de oxigen este precara, si volumul sangvin este automat redus de catre sistemul nervos. In acest fel poate sa apara necroza anumitor segmente din plamani.

 

Prin urmare, conteaza nu numai calitatea aerului pe care-l inspiram, ci si cantitatea acestuia. Iata de ce este recomandat cu atata insistanta sportul, deoarece doar prin efort fizic realizat corect, respectiv si exercitiile de respiratie, se realizeaza o oxigenare corecta a tutoror tesuturilor din corp, si astfel este asigurata o vitalitate indelungata.

 

Daca facem exercitii fizice de tineri, pana la varste mai inaintate, ajungem sa avem organele respiratorii destul de elastice si capacitatea de functionare a organismului la parametri normali. Insa, daca neglijam acest aspect, ne putem trezi ca ne apucam se facem sport dupa 40 de ani, atunci cand cam toate structurile din organism sunt rigite si greu de schimbat ceva in vreun fel. Ca sa nu mai pomenesc de fumatori, a caror hematoza este puternic afectata din cauza fibrozarii membranelor alveolelor, si care nu pot primi oxigen suficient din mediu..din cauza incapacitatii acestora de a se dilata si ingloba cantitatea suficienta.

 

Si nefumatorii din metropole sunt afectati in proportie asemanatoare fumatorilor activi, din cauza expunerii indelungate la poluarea din mediul inconjurator. Dar, totusi macar un minim de exercitii fizice zilnice, ne pot ajuta sa ne mentinem in forma si sa ne hranim celulele cu o cantitate de oxigen suficienta pentru a avea o viata linistita si relativ sanatoasa.

 

O respiratie corecta este o cale sigura a longevitatii!


Vizualizari: 2987 |
   
Acorda stele acestui articol
5 5
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza
Adauga comentarii
Campurile marcare cu * sunt obligatorii
Arhiva