Cele mai noi articole

Cele mai citite articole

Tuesday, 29 March 2011
Autor: De Andrei

Cum sa devin Shaped and Toned?

 
Cum sa devin Shaped and Toned?

Tonifiere - voi incerca sa definesc acest termen care mi-a dat bataie de cap acum ceva timp si ma amuza de cate ori imi aduc aminte sau de cate ori aud de expresia “vreau sa ma tonific”. Asadar, ceea ce am observat ca oamenii inteleg prin “tonifiere” este o musculatura ferma care se obtine ca urmare a unei activitati fizice; as completa ca este urmare a unei “inflamari” a musculaturii timp de 1-2 sau mai multe zile atat timp cat muschiul se recupereaza dupa efort si de asemenea “tonifierea” se datoreaza si/sau ca urmare a unei “pierderi” de tesut adipos.

           Un program “de tonifiere” e in principiu destul de simplu, complexitatea venind din faptul ca  tehnicitatea poate “da dureri de cap”, mai ales daca persoana in cauza e obisnuita sa nu faca miscare sau acel exercitiu este nou in panoplia sa. Un exercitiu in care sunt implicate mai multe grupe musculare in acelasi timp este un exercitiu in care mai multe articulatii vor fi in miscare (tehnica este cea care da siguranta exercitiului - pot aparea mari forte de forfecare/torsiune).

            O sa descriu in linii mari un exercitiu complex, de dificultate/tehnicitate ridicata in care este implicata muculatura dorsala si peste doua treimi din numarul total de muschi, cu implicare a musculaturii picioarelor – muschii cei mai voluminosi  si consumatori mari de energie. Tin sa mentionez ca acest exercitiu poate fi facut cu usurinta intr-o sala de fitness si nu numai. Exercitiul il putem numi “ridicarea greutatii deasupra capului” si presupune ridicarea unei haltere/gantere/obiect greu deasupra capului cu bratul intins pornind cu greutatea de la nivelul solului; coloana vertebrala va fi “dreapta” tot timpul exercitiului, fara “cocosare” sau “hiperextensii” ale coloanei, fara rasuciri sau torsionari; se urmareste ridicarea greutatii pe o linie cat mai aproape de verticala ajutandu-ne mult de musculatura picioarelor pentru “a arunca” greutatea. Este si un excelent exercitiu cardio si se  pot executa atatea serii cat timp avem, primele serii cu greutate mai mica(pentru incalzire) decat maximul folosit in mod obisnuit pentru 20 repetari iar in a doua jumatate a timpului se vor scadea una cate una repetarile dar nu mai putin de 15 ;asadar 20-25 repetari pe serie cu un 1-2 minute de recuperare sau chiar mai mult intre serii, in functie de greutatea folosita.

            Acelasi exercitiu se poate descompune in trei, trei exercitii mai putin complexe pentru cine are mai mult timp sau cine poate “investi” mai mult timp, ar arata astfel: un exercitiu de genuflexiuni (preferabil cu greutate aditionala), tractiuni la helcometru - al doilea si un exercitiu pentru deltoizi. Ca timp este de trei ori mai indelungat, avantajul fiind numarul de calorii consummate. Se poate lucra si in circuit , adica cele trei exercitii vor fi executate fara pauza dupa care se ia o pauza de 1-2 minute si se repeta efortul de 4-5 ori.Numarul de serii poate fi mai mare, in functie de timpul disponibil.  O alta variatie se poate face cu inlocuirea genuflexiunilor cu exercitiul numit “indreptari”.

            Aceste exercitii pot fi facute de femei si barbati deopotriva, diferenta pentru barbati fiind la greutatea folosita - numarul de repetari/serie (de la un numar de opt pana la 20sau chiar mai mult in functie de scopul presonal), barbatii fiind interesati de o mai mare volum muscular . D.p.d.v. al scaderii nivelului tesutului adipos o musculatura  ferma, tonica chiar bine dezvoltata tine mult mai bine sub control acest tesut adipos, sanatate, vitalitate fiindca cei ce prezinta acest tip de “fermitate”  tot timpul au invatat sa aiba grija de ei insisi, de propriul corp, de dieta. Si iata cum atingem “baza ecuatiei” unei vieti sanatoase, fara excese: DIETA! – a se citi capitolul Skinny.


Vizualizari: 2774 |
   
Acorda stele acestui articol
5 5
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza
Adauga comentarii
Campurile marcare cu * sunt obligatorii
Arhiva