Cele mai noi articole

Cele mai citite articole

Thursday, 17 January 2013
Autor: Juc Olga

Cum ne influenteaza atitudinile si comportamentul viata

 
Cum ne influenteaza atitudinile si comportamentul viata

Zinic auzim vorbindu-se de atitudini si comportament, tinand cont ca traim intr-o lume civilizata, unde aceste doua componente psihologice chiar au o importanta relevanta.

 

Nu stiu daca v-ati gandit vreodata la legatura care exista intre atitudini si comportament, insa aceasta este una foarte stransa si consider ca ar trebui un pic detaliate fiecare in parte, asa ca acest mic articol il voi dedica atitudinilor si comportamentului.

 

Atitudinile sau convingerile reprezinta ceea ce gandim, ansamblul ideilor si a conceptiilor din mintea noastra, pe cand comportamentul reprezinta actiunile, faptele pe care le realizam constient.

 

In general, atutidinile ne sunt formate de catre mediul social in care traim, cultura, religie, am putea spune ca sunt niste lucruri care ne modeleaza de mici, inconstient, fie ca ne dorim acest lucru, sau ba.

 

Comportamentul adoptat, pe de alta parte, este consecinta nevoilor biologice fundamentale, a sistemului de credinte si valori pe care le are fiecare individ, precum si a oportunitatilor si constrangerilor mediului social.

 

Intre aceste doua componente exista mereu o relatie cauzala, si in general ar trebui sa existe un echilibru intre ceea ce gandim si ceea ce facem de fapt. Astfel, atunci cand ne simtim impacati cu noi insine si echilibrati, orice am face - ne simtim in largul nostru si am putea spune ca chiar suntem fericiti.

 

Pe de alta parte, in cazul in care adoptam comportamente care sunt in contradictie cu propria noastra scara de valori, convingeri si aspiratii, ne confruntam cu disonanta cognitiva. In acest caz apare sentimentul de frustrare, dezamagire, interiorizare..si toate aceste sentimente negative duc la distrugerea armoniei in intregul organism.

 

Totodata, putem intalni comportamente simulate sau disimulate.

Comportamentele disimulate se manifesta atunci cand dorim sa mascam adevaratele atitudini, ganduri, incercand sa demonstram ca de fapt nu suntem ceea ce suntem, sau credem in ceva in ce nu am crezut vreodata. Pe de alta parte, comportamenul simulat presupune sa imitam sau sa inlocuim o atitudine reala proprie cu una straina, apartinand altei persoane.

 

Dupa cum puteti remarca, atitudinile si comportamentele ajung sa ne influenteze atat viata traita alaturi de semenii nostri in societate, cat si pe cea ascunsa, launtrica.

 

S-ar mai putea spune multe,…insa, o sa conchid acest mic articol indemnandu-va sa va evaluati cu atentie atitudinile si sa incercati pe cat posibil sa le aveti in concordanta si armonie cu comportamentele adoptate, astfel incat sa aveti mereu liniste in suflet si sa fiti sanatosi in oras, si nu numai!


Vizualizari: 12106 |
   
Acorda stele acestui articol
5 5
Friday, 18 January 2013, mihaela a scris:
great articol! and I like people with attitude!!
Adauga comentarii
Campurile marcare cu * sunt obligatorii