Cele mai noi articole

Cele mai citite articole

Thursday, 31 March 2011
Autor: De Toni

La ce sunt bune bunele maniere sau de ce sunt bune bunele maniere?

 
La ce sunt bune bunele maniere sau de ce sunt bune bunele maniere?

De ce ne-am gandit la un capitol special al site-ului Health&theCity care sa contina articole despre bunele maniere? Deoarece bunele maniere sunt un reper important al sanatatii societatii in care traim. Iesim dimineata afara din casa, intram in trafic, mergem la intalniri, la restaurant, la salon, la sala – aceste activitati fac parte din viata noastra de fiecare zi si ne influenteaza in mod categoric starea de spirit, care, la randul ei, influenteaza starea noastra de sanatate. Ne-am gandit, asadar, sa enuntam principiile care stau la baza bunelor maniere, cat sa le si verificam in locurile pe care le vizitam. Veti citi la rubricile “Testat” despre atmosfera intalnita de noi si de colaboratorii nostri, cand au vizitat anumite saloane, restaurante, SPA-uri, hoteluri, sau chiar un centru comercial.

 

Intro

 

Departe de a fi un moft, un capriciu sau doar fită, bunele maniere reprezintă regulile de bază ale unui comportament non-invaziv, non-agresiv, afirmativ, plăcut, respectuos si politicos, adoptat în societate.

Felul de a fi, de a se purta, de a se comporta, de a se prezenta, de a se exprima, de a se adresa cuiva, va da tonul si tempo-ul unei ambiente, “atmosfere” tense sau relaxante, morocanoase sau vesele. Pe scurt, este vorba de o purtare cuvincioasă în societate. Cu cât viata cotidiană îndepărtează mitocănia si agresiunea, cu atât viata devine mai agreabilă.

Un comportament non-invaziv permite fiecăruia să fie mult mai linistit, să cugeteze, să se gândească în tihnă în asa fel încât să se poată orienta înspre cea mai bună solutie în luarea propriilor decizii.

Faptul de a putea să îti reconstituie forta morală si psihică productivă, demonstrează comportamentul vital util al bunelor maniere. Ele îti disponibilizează energia, dându- i posibilitatea de a o consacra scopurilor utile care apar pas cu pas. Rămâne acum, după ce am considerat sensul general, să vedem cum se articulează bunele maniere în diferitele situatii, pe stradă, la o întâlnire oarecare, la cafenea, la restaurant, la reuniuni diverse, la un ceai, la o bere, la un SPA, intr-ul hotel, etc.

Oriunde, oricând, oricum, este mereu nevoie de o oarecare distantă în fata întâmplărilor, să nu fim impulsivi deodată, târâti de un val de nemultumire sau pradă unei stiri negative.

Să nu uităm că doar cei care dispun de un fel de fortă interioară pot fi toleranti si binevoitori la prima abordare. Altfel zis cum să avem o mână de otel într-o mănusă de catifea.

O purtare aleasă nu înseamnă slăbiciune, ci e doar o caracteristică a unei vointe puternice.

Oricum amabilitatea nu strică niciodată, ci ne dispune cu atât mai mult la o liberă alegere.

 

Ignoranta nu ajută pe nimeni!

 

Cu bine,

Toni Harstein


Vizualizari: 3539 |
   
Acorda stele acestui articol
5 5
Wednesday, 27 March 2013, Marina a scris:
bunele maniere ne ajuta foarte mult in viata.
Adauga comentarii
Campurile marcare cu * sunt obligatorii